SKŁADNIKI:
CIASTO NALEŚNIKOWE:
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- szklanka mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- sól
FARSZ:
- cukinia
- 500g pieczarek
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- sól i pieprz
PRZEPIS:
Nalesniki
- Wszystkie składniki na ciasto mieszamy mikserem, aż powstanie gładka masa. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste nalezy dolać troche mleka.
- Na rozgrzaną patelnię, przesmarowaną olejem, wylewamy chochelką porcję ciasta na jeden naleśnik.
- Smażymy po ok 1 minuty każdą ze stron. Czynność powtarzamy z resztą ciasta.
Farsz:
- Cebulę i czosnek obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w piórka.
- Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością oleju. Wrzucamy cukinię, pieczarki, cebulę i czosnek na patelnię. Solimy i smażymy ok 5 min od czasu do czasu mieszając.
- Pod koniec smażenia warzywa przyprawiamy tymiankiem, rozmarynem i pieprzem.
- Patelnię ściągamy z ognia i dodajemy do farszu serek mascarpone. Całość mieszamy do całkowitego rozpuszczenia serka.
Do jednego naleśnika nakładamy łyżkę lub dwie farszu i zawijamy w rulonik.
Naleśniki posypane żółtym serem możemy zapiekać.
SMACZNEGO!!!
Produkty niezbędne do wykonania potrawy:
price: 5,29 zł
PLN https://en.dodomku.pl/Mlekovita_UHT_milk_3.2/22748.htmlprice: 10,54 zł
PLN https://en.dodomku.pl/canola_oil/19864.htmlprice: 10,65 zł
PLN https://en.dodomku.pl/canola_oil/19864_2332259_1065.html