cukier, żelatyna, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), ekstrakt z czarnej marchwi i hibiskusa, aromat, barwnik (karoteny)
Dr. Oetker
Galaretka w proszku, smak poziomkowy.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
1. Zagotuj wodę i odmierz 500 ml.
2. Zawartość torebki wsyp do wody i dokładnie wymieszaj, aż do rozpuszczenia (nie gotuj).
3. Galaretkę wlej do salaterek i po wystudzeniu wstaw do lodówki do stężenia. Możesz też zalać owoce wystudzoną galaretką.
W czasie upałów oraz by uzyskać kostki użyj mniej wody. Pamiętaj, że świeże owoce kiwi i ananasa uniemożliwiają tężenie galaretki.
Przepis na: Deser poziomkowy na ukos
Składniki:
Galaretka:
- 1 opak. Galaretki o smaku poziomkowym Dr.Oetkera
- 400 ml wody
Pianka poziomkowa:
- 1 opak. Galaretki o smaku poziomkowym Dr.Oetkera
- 150 ml Wody
- 250 ml schłodzonej śmietanki min. 30 % tł.
Do dekoracji:
- 40 g truskawek
- 150 ml schłodzonej śmietanki min. 30 % tł.
- 10 g cukru pudru
Sposób przygotowania:
- Kieliszki lub pucharki umieść w misce, lekko pochylone. Zagotuj wodę i odmierz 400 ml. Zawartość torebki z galaretką wsyp do wody i dokładnie wymieszaj, aż do rozpuszczenia. Przestudź i rozlej galaretkę do pochylonych pucharków. Odstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
- Zagotuj wodę i odmierz 150 ml. Zawartość torebki z galaretką dodaj do wody, wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia i odstaw do ostygnięcia (galaretka musi pozostać płynna, ale nie może być ciepła).
- 250 ml śmietanki lekko podbij (nie powinna być sztywna), niewielkim strumieniem dodawaj galaretkę, cały czas miksując.
- Obróć pucharki w misce na przeciwną stronę i ostrożnie wylewaj mus poziomkowy. Odstaw do lodówki do stężenia.
- Truskawki pokrój na cienkie plastry, układając na wierzchu deseru. 150 ml śmietanki ubij na sztywno z cukrem pudrem, przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i udekoruj rozetkami ze śmietany. Na wierzch możesz ułożyć połówki truskawek.
Torba
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o.
ul. Adm. Dickmana 14/15,
80-339 Gdańsk