mąka PSZENNA, cukier, 5,4% kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, proszek do pieczenia (substancje spulchniające (difosforany, węglany sodu), mąka PSZENNA), 1,3% czekolada w proszku (miazga kakaowa, cukier, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, emulgator (lecytyny SOJOWE)), sól, aromaty (zawierają LAKTOZĘ)
bez barwników, bez oleju palmowego, bez syropu glukozowego, z belgijską czekoladą
Dr. Oetker
Mieszanka w proszku do wypieku babki czekoladowej.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu
Babka czekoladowa
Dodaj:
- 3 jaja
- 100 g masła (lub 80 ml oleju)
- 100 ml mleka (ok. 10 łyżek)
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie ciasta
Piekarnik nastaw na temp. 180°C (bez termoobiegu). Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj jaja, miękkie masło (lub olej) i mleko. Całość miksuj najpierw na niskich, potem na najwyższych obrotach przez ok. 3 min do uzyskania gładkiego ciasta.
2. Nakładanie do formy
Foremkę (10 cm x 25 cm) posmaruj tłuszczem i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto nałóż do foremki.
3. Pieczenie
Ciasto wstaw na środkowy poziom nagrzanego piekarnika.
Temperatura: 180°C
Czas pieczenia: ok. 55-60 min (do suchego patyczka)
Uwaga: po ok. 20 min pieczenia natnij ciasto ostrym nożem wzdłuż na głębokość ok. 1 cm.
Upieczone ciasto wyjmij z formy po ok. 10 min.
Po ostygnięciu udekoruj polewą Dr. Oetkera lub cukrem pudrem.
Ciasto z owocami
⌀ ok. 24 cm
Dodaj:
- 3 jaja,
- 80 ml oleju,
- 100 ml mleka.
- 200-250 g owoców świeżych lub mrożonych, np. malin, wiśni (bez rozmrażania)*
*Zamiast owoców na cieście możesz zrobić kleksy z konfitury, powideł lub kremu czekoladowego.
Sposób przygotowania:
Piekarnik nastaw na temp. 180°C (bez termoobiegu). Zawartość torebki wsyp do miski, dodaj jaja, olej i mleko. Miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 3 min do uzyskania gładkiej konsystencji. Tortownicę (⌀ 24 cm) wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto, na wierzchu rozłóż owoce, albo zrób kleksy z konfitury lub kremu czekoladowego. Wstaw do nagrzanego piekarnika (180°C) na 45 min i upiecz.
Po upieczeniu ostudź i oprósz cukrem pudrem lub udekoruj polewą Dr. Oetkera.
Babeczki czekoladowe
12 sztuk
Dodaj:
- 3 jaja,
- 80 ml oleju,
- 100 ml mleka,
Ulubione dodatki:
np. maliny, borówki, krem czekoladowy, powidła, kawałki czekolady.
Sposób przygotowania:
Piekarnik nastaw na temp. 180°C (bez termoobiegu). Zawartość torebki wsyp do miski, dodaj jaja, olej i mleko. Miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 3 min do uzyskania gładkiej konsystencji. Rozłóż ciasto równomiernie w formie na babeczki wyłożonej papilotkami (po ok. 2-2,5 łyżki stołowej). Na wierzchu możesz ułożyć po 2-3 maliny, borówki lub po 1 łyżeczce kremu czekoladowego, powideł, albo kawałki czekolady. Wstaw do nagrzanego piekarnika (180°C) i piecz przez ok. 25 min.
Smacznego!
Woreczek
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o.
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk