cukier, substancja żelująca: pektyna, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, olej roślinny (palmowy/koksowy), substancja konserwująca: sorbinian potasu
krótkie gotowanie, oszczędność energii, pektyna owocowa, 1,5 kg owoców 0,5 kg cukru żelującego
Diamant
Cukier żelujący 3:1.
Przechowywać w suchym miejscu.
Prosty i szybki sposób na domowe konfitury. Gotujesz tylko 3 minuty.
Przepis podstawowy
1. Owoce umyć, obrać ze skórki, usunąć pestki lub szypułki.
2. Odważyć 1,5 kg przygotowanych owoców i dokładnie rozdrobnić.
3. Masę owocową połączyć z 500 g cukru żelującego Diamant 3:1. Doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając. Gotować przez 3 minuty nie przerywając mieszania.
4. Gorącymi konfiturami napełnić słoiki i natychmiast je zamknąć (użyć zamknięcia typu Twist-off). Nie należy używać innego typu zamknięcia.
Konfitury z kawałkami owoców
Owoce umyć, obrać ze skórki, usunąć pestki lub szypułki. Odważyć 1,5 kg przygotowanych owoców i rozdrobnić na kawałki. Rozdrobnione na kawałki owoce zmieszać z 500 g cukru żelującego Diamant 3:1 i pozostawić w przykrytym naczyniu na 3-4 godziny. Następnie doprowadzić do wrzenia i ciągle mieszając gotować przez 3 minuty. Gorącymi konfiturami napełnić słoiki i natychmiast je zamknąć.
Ważne wskazówki
- Najlepsze przetwory uzyskuje się ze świeżych owoców.
- Każdorazowo gotować tylko 1,5 kg przygotowanych owoców z 500 g cukru żelującego Diamant 3:1.
- Uzyskane przetwory mają długi okres trwałości, ale mogą ulec przebarwieniu - dlatego należy przechowywać je w chłodnym i zaciemnionym miejscu a po otwarciu - w lodówce.
Torba