sól, olej palmowy, wzmacniacze smaku (glutaminian monosodowy, 5'-rybonukleotydy disodowe), całkowicie utwardzony tłuszcz palmowy, suszone warzywa 5,6% (cebula, marchew, por, korzeń pietruszki, korzeń selera), skrobia ziemniaczana, przyprawy, ekstrakt drożdży, aromaty (z selerem), liść pietruszki, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), cukier karmelizowany, przeciwutleniacz (lecytyny)
Bulion Warzywny to doskonała baza i przyprawa do dań warzywnych czy delikatnych zup na bazie warzyw.
łatwe otwarcie
Winiary
Jeśli spożyjesz porcję: 200 ml bazy do zupy** energia 23 kJ 6 kcal 0%*, tłuszcz 0,5 g 1%*, kwasy tłuszczowe nasycone 0,3 g 2%*, cukry 0,0 g 0%*, sól 0,95 g 16%*
W 100 ml*: 12 kJ/3 kcal
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).
**po przyrządzeniu z 1 kostką/litr
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Sposób przygotowania: Aby uzyskać esencjonalny bulion, rozpuść 2 kostki w 1 litrze wrzącej wody. Jeżeli chcesz doprawić zupę, dodaj 1 kostkę na 1 litr zupy. Kostki możesz użyć jako przyprawę, dodając je także do innych potraw.
Po użyciu kostek większość potraw nie wymaga dosalania.
Zupa krem z brokułów i groszku z mlekiem kokosowym
4 porcje
2 kostki Bulionu warzywnego Winiary Kogutek
2 średnie główki brokułów
1 szklanka mrożonego groszku
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
1 duża cebula
1/4 papryczki chilli
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
płatki migdałowe
Kostki rozpuść w 1 litrze wrzącej wody. Brokuły podziel na małe różyczki, włóż do garnka, zalej bulionem, zagotuj, wsyp groszek. Gotuj około 10 minut (do miękkości brokuła). Na suchej patelni upraż płatki migdałowe. Cebulę, czosnek i papryczkę pokrój w kostkę. Zeszklij cebulę na oliwie. Dodaj cebulę, czosnek i papryczkę do zupy, zmiksuj. Dodaj mleczko kokosowe, dopraw solą i pieprzem. Podaj z płatkami migdałowymi.
Karton
Polska
Nestlé Polska S.A.
ul. Domaniewska 32
02-672 Warszawa