a large sheet cake shortbread 600g
Wartości odżywcze (%) | Wartość odżywcza produktu po przyrządzeniu Na 100 g |
---|---|
Wartość energetyczna | 1078 kJ |
Wartość energetyczna | 257 kcal |
Tłuszcz | 11 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 3,4 g |
Węglowodany | 34 g |
w tym cukry | 16 g |
Białko | 3,1 g |
Sól | 0,35 g |
*RWS - Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal) | |
Wartości odżywcze liczone ze składnikami podanymi w wersji podstawowej (z margaryna 80% tł. i jabłkami). |
Jaja : | Może zawierać |
Mleko : | Może zawierać |
Soja : | Może zawierać |
Pszenica : | Zawiera |
Prosto z serca
Życzymy udanych wypieków!
Pamiętaj... w pieczeniu najbardziej ceni się dobre intencje. Piecz śmiało dla innych... ot tak... prosto z serca.
w 100 g: 1078 kJ/257 kcal
*RWS - Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)
Do ciasta: 1 jajo, 250 g margaryny
Do nadzienia: 1,5 kg jabłek, 2 łyżki cukru
Do podsypywania: 1-2 łyżki mąki pszennej
Sposób Przygotowania
Szarlotka na kruchym cieście
1. Obierz jabłka, pokrój w drobne cząstki. Przełóż do garnka, dodaj cukier (do słodkich jabłek proponujemy dodać odrobinę kwasku cytrynowego). Upraż pod przykryciem, na małym ogniu przez 15 min do uzyskania pulpy. Ostudź.
2. Nagrzej piekarnik do temp. 1880°C (bez termoobiegu).
3. Wsyp zawartość opakowania do głębokiej miski, dodaj jajo i miękką margarynę. Miksuj (mieszadła świderki) ok. 2 min, na koniec lekko zagnieć do połączenia się składników. Wstaw do lodówki do schłodzenia na 30 min.
4. Przełóż 2/3 ciasta do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach ok. 25 x 35 cm.
5. Wyłóż przygotowane jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkuj, podsypując mąką. Przykryj jabłka ciastem. Wierzch proponujemy posmarować mlekiem i posypać cukrem.
6. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 60-70 min (do uzyskania złocistego koloru).
Dobra rada
Ciasto doskonale smakuje z innymi owocami (śliwki, brzoskwinie).
Można go również użyć jako spód pod serniki lub makowce.
Przygotuj:
Do ciasta: 1 jajo, 250 g margaryny.
Do nadzienia: 1,5 kg jabłek, 2 łyżki cukru.
Do podsypywania: 1-2 łyżki mąki pszennej.
Sposób przygotowania:
Obierz jabłka, pokrój w drobne cząstki. Przełóż do garnka, dodaj cukier (do słodkich jabłek proponujemy dodać odrobinę kwasku cytrynowego). Upraż pod przykryciem, na małym ogniu przez 15 min do uzyskania pulpy. Ostudź.
Wsyp zawartość opakowania do głębokiej miski, dodaj jajo i miękką margarynę. Miksuj (mieszadła świderki) ok. 2 min, na koniec lekko zagnieć do połączenia się składników. Wstaw do lodówki do schłodzenia na 30 min.
Nagrzej piekarnik do temp. 180°C (bez termoobiegu).
Przełóż 2/3 ciasta do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach ok. 25 x 35 cm.
Wyłóż przygotowane jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkuj, podsypując mąką. Przykryj jabłka ciastem. Wierzch proponujemy posmarować mlekiem i posypać cukrem.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 60-70 min (do uzyskania złocistego koloru).
Baw się smakiem!
- Nasze ciasto kruche stanowi doskonałą bazę do wszystkich owoców.
- Możesz je również wykorzystać jako spód pod serniki, makowce czy mazurki - my polecamy Bakalland Wyszukane przyjemności
ul. Fabryczna 5
00-446 Warszawa
ul. Fabryczna 5
00-446 Warszawa