mąka kukurydziana* 74%, mąka ryżowa pełnoziarnista* 17%, tapioka* 9%, witamina B1 (zawartość witaminy zgodna z ustawą). * - składniki upraw rolnictwa ekologicznego. WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100G. PROSZKU: wartość energetyczna – 1624kJ/384kcal; tłuszcz – 2,2g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe – 0,5g; węglowodany – 80,0g, w tym cukier – 0,9g; białko – 8,4g; sól – 0,019g; tiamina (witamina B1) – 1,233mg.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA PRZYGOTOWANEJ 1 PORCJI Z MLEKIEM MODYFIKOWANYM: wartość energetyczna – 685kJ/163kcal; tłuszcz – 4,3g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe – 2,5g; węglowodany – 24,7g, w tym cukier – 4,9; białko – 5,3; sól – 0,125g; tiamina (witamina B1) – 0,345.
NIE ZAWIERA GLUTENU. BEZ DODATKU SOLI I CUKRU. Kaszka przeznaczona dla niemowląt powyżej 4 miesiąca życia do przygotowania z mlekiem matki, mlekiem następnym, z dodatkiem mleka dla niemowląt (krowiego, koziego), napojem roślinnego lub wodą.
Z MLEKIEM MODYFIKOWANYM: przygotuj 170ml mleka modyfikowanego wg. dołączonej instrukcji, zgodnie ze sposobem przygotowania. Wlej mleko do butelki lub talerza i dodaj 18g kaszki co odpowiada około 3-4 łyżek stołowych, po czym dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji i odstaw do wystygnięcia. Upewnij się, że temperatura jest prawidłowa do podania ok. 37°C. Z MELKIEM MATKI: podgrzej 130ml mleka i dodaj 25g. kaszki co odpowiada około 5 łyżką stołowym, po czym dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej konsystencji i odstaw do wystygnięcia. Upewnij się, że temperatura jest prawidłowa do podania ok. 37°C. PAMIĘTAJ, w celu zachowania cennych składników odżywczych, nie podgrzewaj mleka matki powyżej 40 °C. NA WODZIE: Zagotuj 200ml wody i pozostaw do ostygnięcia do temperatury poniżej 50 °C, następnie dodaj 25g kaszki co odpowiada około 5 łyżką stołowym, po czym dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej konsystencji i odstaw do wystygnięcia. Upewnij się, że temperatura jest prawidłowa do podania ok. 37°C. WAŻNE INFORMACJE: Kaszka do spożycia powyżej 4 miesiąca życia. Należy postępować zgodnie z instrukcjami przygotowania. Właściwy stosunek dawkowania zawsze zapewni Twojemu dziecku niezbędne składniki odżywcze. Niewłaściwe przygotowanie może prowadzić do problemów zdrowotnych. Kaszkę przyrządzaj świeżo przed każdym posiłkiem. Zawsze przygotowuj odpowiednią ilość do spożycia. Nigdy nie podawaj ponownie nie zjedzonych wcześniej resztek. Nie podgrzewaj kaszki w kuchence mikrofalowej (ryzyko przegrzania). Nie gotować. Upewnij się, że temperatura jest prawidłowa do podania ok. 37°C. Produkt powinien być tylko jednym z elementów zróżnicowanej diety niemowlęcia.