Kamis spice to gyros with chili
Wartości odżywcze (%) | Średnia wartość odżywcza w 100 g produktu: |
---|---|
Wartość energetyczna | 959/231 (kJ/kcal) |
Tłuszcz | 8,2 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,8 g |
Węglowodany | 18 g |
w tym cukry | 17 g |
Białko | 11 g |
Sól | 29,5 g |
Seler : | Może zawierać |
Zboża zawierające gluten : | Może zawierać |
Jaja : | Może zawierać |
Mleko : | Może zawierać |
Gorczyca : | Zawiera |
Soja : | Może zawierać |
Składniki (dla 4 osób): 500 g udźca z kurczaka bez skóry lub piersi, 1 bakłażan, 1 cukinia, 2-3 łyżki oliwy z oliwek, 200 ml gęstego jogurtu naturalnego, 2 łyżki posiekanej świeżej mięty, 50 ml oleju, sól, opakowanie Przyprawy do gyrosa z chili Kamis.
Przygotowanie:
1. Mięso z kurczaka pokrój na drobne paski, oprósz przyprawą (3/4 torebki) i delikatnie wymieszaj.
2. Bakłażana oraz cukinię pokrój na plastry ok. 1 cm grubości, oprósz solą, skrop oliwą i odstaw na kilkanaście minut.
3. Jogurt wymieszaj z miętą, dopraw solą i odstaw do lodówki.
4. Z bakłażana i cukinii odciśnij nadmiar wody, a następnie oprósz pozostałą przyprawą, skrop oliwą, smaż na patelni ryflowanej lub grillu.
5. Mięso smaż na mocno rozgrzanej patelni, podawaj z warzywami i dipem miętowym.
Stefanowo
ul. Malinowa 18/20
05-552 Wólka Kosowska
Stefanowo
ul. Malinowa 18/20
05-552 Wólka Kosowska
Więcej inspiracji znajdziecie na: