Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna - 240 kcal (1019 kJ)
Białko - 5,0 g
Węglowodany - 47,9 g
Tłuszcz - 0,5 g
Morele suszone są doskonałe jako słodka przekąska i jako dodatek do wypieków i deserów.
Suszone Morele niesiarkowane są bogatym źródłem beta-karotenu, doskonałego przeciwutleniacza, chroniącego nas przed działaniem wolnych rodników odpowiedzialnych za wiele chorób cywilizacyjnych oraz przyspieszających procesy starzenia. Dzięki niemu nasza cera promienieje i długo zachowuje młodzieńczy wygląd. Ponadto morele bogate są w potas, który reguluje ciśnienie krwi i pracę nerek, a także w żelazo, wapń, fosfor, witaminy PP, B i C oraz błonnik. Ich jedzenie poprawia trawienie i zapobiega anemii. Morele, zwłaszcza suszone, mają działanie zasadotwórcze. Powinny je jeść osoby cierpiące na nadkwasotę. Zjedzenie kilku moreli po treningu przywróci równowagę kwasowo-zasadotwórczą w organizmie.
Bio Planet